''Η μουσική αντικαθιστά τη χαμένη μαγική αίσθηση του κόσμου.
Είναι ύστατη προσπάθεια για την έκσταση, γι΄αυτό λειτουργεί ως τελετουργία, κάθαρση''

 
 
Ελληνικα
English
 
 
 
Δημήτρης Ρουμελιώτης

  Ο Δημήτρης Ρουμελιώτης γεννήθηκε  στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία, τραγουδώντας αρχικά και αργότερα παίζοντας κιθάρα.
  Το κονσέρτο του Ravi Shankar στο Ηρώδειο τον Ιούνιο του 1988, ήλθε σαν καταλύτης στην ζωή του και την άλλαξε για πάντα!!

  Πραγματικά, η Ινδική κλασσική μουσική και το sitar τον συνεπήραν και απο τον Δεκέμβριο του 1989 άρχισε την τόσο γοητευτική όσο και επίπονη μύηση, σ΄αυτήν την απίστευτα πλούσια μουσική σχολή. Ξεκίνησε έχοντας καθοδηγητή τον Ross Daly και το 1994 γνώρισε τον μεγάλο Rabindra Goswami απο το Benares και απο τότε εντρυφεί και μαθαίνει με ευλάβεια και αφοσίωση τα ''Ragas'', τα κομμάτια της Ινδικής κλασσικής μουσικής.

  Το βαθύ και λυρικό παίξιμο του μαέστρου του sarod, Ali Akbar Khan και του σιταρίστα Nikhil Banerjee, το φιλοσοφικό ύφος του Ravi Shankar και το απαράμιλλο και εμπνευσμένο στυλ του Vilayat Khan τον επηρέασαν βαθιά και ακόμα τον εμπνέουν.

  Στην Ινδία, οι μουσικοί εκδηλώνουν μεγάλη χαρά, όταν ένα καινούριο Raga γεννιέται, λόγω της δυσκολίας να συμβεί κάτι τέτοιο και ο δάσκαλος  Rabindra Goswamijee τη γεύτηκε, όταν ο μαθητής του Δημήτρης κατάφερε να συνθέσει ένα Raga που παίζεται το πρωί και ένα για το βράδυ και τα ονόμασε Raga Abha Ranjani (παιδική αύρα) και Raga Kaushik Satikar (βαθειά φιλοξενία) αντίστοιχα.

  Εκτός απο τα ''Ragas'' έχει συνθέσει και πολλά δικά του κομμάτια, όλα βασισμένα στην ινδική κλασσική,οργανικά αλλά και με στίχους που γράφει ο ίδιος και ακόμη έχει μελοποιήσει ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου.

  'Ιδρυσε το συγκρότημα '' Ι Χ Ω Ρ '', το 1999 και έχει δώσει κονσέρτα εκτός απο την Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κέρκυρα κλπ και στο Benares της Ινδίας το Φεβρουάριο του 2001.

  Το Φεβρουάριο του 2017 κυκλοφόρησε τον  πρώτο του δίσκο ψηφιακής μορφής με την ΕΜΣΕ ''πολιτιστική δράση'' και με τίτλο ''Δημήτρης Ρουμελιώτης & ΙΧΩΡ'' και τους μουσικούς Satnam Ghai στην τάμπλα,Ορέστη Ζαφειρόπουλο στο τσέλο, Δανάη Ρουμελιώτη στο βιολί, Λυδία Ρουμελιώτη στο κανονάκι, Γιάννη Ευσταθοπουλο στα κρουστά και Ξένια Κατσάρη στην ταμπούρα.
Εγγραφή παραγωγή και μίξη ήχου απο τον Χρήστο Μαραγκουδάκη και
επιμέλεια εξωφύλλου, γραφικών, σχέδια και φωτογραφίες του Ισίδωρου Πρίντεζη.

  Την περίοδο 1996-1999 με τους  Αμίν Αλαγκαμπού, Γιώργο Κόλλια, Γιώργο Φασόλη, Θανάση Κόλλια και Βαγγέλη Σίμεντη, είχε ιδρύσει το συγκρότημα ''Διθύραμβος'' και από το 2012-2014 με τον Γιώργο Μυλωνά και τον Νίκο Σουλιώτη.

  Έχει συμπράξει με πολλούς Έλληνες και ξένους μουσικούς, όπως Δημήτρη Ζερβουδάκη, στο LP ''Εχε το νου σου'', με παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Δημήτρη Ζαφειρέλη με σημαντικότερη συναυλία στο θέατρο Ρεματιάς, Βασίλη Ρακόπουλο και Σταύρο Παπασταύρου, Ross Daly, Αντώνη Φραγκιαδάκη, Χάρη Λαμπράκη, Νίκο Παραουλάκη, Αμίν Αλαγκαμπού, Γιώργο Κόλλια, Bakir Chuktai, Shankar Lal, Λευτέρη Μητρόπουλο, Ορέστη Μουστίδη, Tigran Sarkissian, Kora Michaelian, Μάρκο Δαμιανό, Αλίκη Μαρκαντωνάτου, Σόλη Μπαρκή, Γιώργο Φασόλη, Θανάση Κόλλια, Τάκη Μπαρμπέρη, Τάκη Αναγνωστόπουλο, Don Conreaux, Γιάννη Ζευγώλη, Αντώνη Καρούνη, Γιάννη Παναγιωτόπουλο, Νίκο Τουλιάτο, με τη σκηνοθέτιδα Θάλεια Βαλέτα κ.α.

  Έγραψε μουσική για το έργο ''Μαχαμπαράτα'', του σκηνοθέτη και κριτικού τέχνης Γιώργου Χατζηδάκη.

  Ακόμη έπαιξε sitar στο cd ''Αmpela'', του Αρμένικου συγκροτήματος Nor Dar και της κορυφαίας Ινδής τραγουδίστριας Lakshmi Shankar νύφης του Ravi Shankar.


ΙΧΩΡ

  O Satnam Ghai γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Punjab της Ινδίας  και αφιερώθηκε στη μάθηση του κρουστού tabla από πολύ μικρή ηλικία.
  Ανήκει σε μια από τις σπουδαιότερες σχολές  tabla  με δάσκαλο τον Ustad Alla Rakha μόνιμο συνεργάτη του Ravi Shankar και πατέρα του θρυλικού Zakir Hussain.
  Απο το 1999 βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε κονσέρτα ινδικής  κλασσικής μουσικής με τον Δημ. Ρουμελιώτη,σε σεμινάρια και συναυλίες με τον Ross Daly, τον Τηλέμαχο Μούσα και άλλους σημαντικούς μουσικούς.


 

 

 

 

 

   
 
     
 
copyright 2013 dimitrisroumeliotis.gr