''Η μουσική αντικαθιστά τη χαμένη μαγική αίσθηση του κόσμου.
Είναι ύστατη προσπάθεια για την έκσταση, γι΄αυτό λειτουργεί ως τελετουργία, κάθαρση''

 
 
Ελληνικα
English
 
 
 
Δημήτρης Ρουμελιώτης

  Ο Δημήτρης Ρουμελιώτης γεννήθηκε  στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία, τραγουδώντας αρχικά και αργότερα παίζοντας κιθάρα.
  Το κονσέρτο του Ravi Shankar στο Ηρώδειο τον Ιούνιο του 1988, ήλθε σαν καταλύτης στην ζωή του και την άλλαξε για πάντα!!

  Πραγματικά, η Ινδική κλασσική μουσική και το sitar τον συνεπήραν και απο τον Δεκέμβριο του 1989 άρχισε την τόσο γοητευτική όσο και επίπονη μύηση, σ΄αυτήν την απίστευτα πλούσια μουσική σχολή. Ξεκίνησε έχοντας καθοδηγητή τον Ross Daly και το 1994 γνώρισε τον μεγάλο Rabindra Goswami απο το Benares και απο τότε εντρυφεί και μαθαίνει με ευλάβεια και αφοσίωση τα ''Ragas'', τα κομμάτια της Ινδικής κλασσικής μουσικής.

  Το βαθύ και λυρικό παίξιμο του μαέστρου του sarod, Ali Akbar Khan και του σιταρίστα Nikhil Banerjee, το φιλοσοφικό ύφος του Ravi Shankar και το απαράμιλλο και εμπνευσμένο στυλ του Vilayat Khan τον επηρέασαν βαθιά και ακόμα τον εμπνέουν.

  Στην Ινδία, οι μουσικοί εκδηλώνουν μεγάλη χαρά, όταν ένα καινούριο Raga γεννιέται, λόγω της δυσκολίας να συμβεί κάτι τέτοιο και ο δάσκαλος  Rabindra Goswamijee τη γεύτηκε, όταν
ο μαθητής του Δημήτρης κατάφερε να συνθέσει ένα Raga που παίζεται το πρωί και ένα για το βράδυ και τα ονόμασε Raga Abha Ranjani (παιδική αύρα) και Raga Kaushik Satikar (βαθειά φιλοξενία) αντίστοιχα.

  Εκτός απο τα ''Ragas'' έχει συνθέσει και πολλά δικά του κομμάτια, όλα βασισμένα στην ινδική κλασσική,οργανικά αλλά και με στίχους που γράφει ο ίδιος και ακόμη έχει μελοποιήσει ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου.

  'Ιδρυσε το συγκρότημα '' Ι Χ Ω Ρ '', το 1999 και έχει δώσει κονσέρτα εκτός απο την Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κέρκυρα κλπ και στο Benares της Ινδίας το Φεβρουάριο του 2001.

  Οι '' Ι Χ Ω Ρ '', στη σημερινή τους μορφή αποτελούνται και απο τον Satnam Ghai  στην  tabla, Ορέστη Ζαφειρόπουλο στο τσέλο, Γιάννη Ευσταθόπουλο στα κρουστά και Ξένια Κατσάρη στην tamboura.

  Την περίοδο 1996-1999 με τους  Αμίν Αλαγκαμπού, Γιώργο Κόλλια, Γιώργο Φασόλη, Θανάση Κόλλια και Βαγγέλη Σίμεντη, είχε ιδρύσει το συγκρότημα ''Διθύραμβος'' και από το 2012-2014 με τον Γιώργο Μυλωνά και τον Νίκο Σουλιώτη.

  Έχει συμπράξει με πολλούς Έλληνες και ξένους μουσικούς, όπως Δημήτρη Ζερβουδάκη,
στο LP ''Εχε το νου σου'', με παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Δημήτρη Ζαφειρέλη με σημαντικότερη συναυλία στο θέατρο Ρεματιάς, Βασίλη Ρακόπουλο και Σταύρο Παπασταύρου, Ross Daly, Αντώνη Φραγκιαδάκη, Χάρη Λαμπράκη, Νίκο Παραουλάκη, Αμίν Αλαγκαμπού, Γιώργο Κόλλια, Bakir Chuktai, Shankar Lal, Λευτέρη Μητρόπουλο, Ορέστη Μουστίδη, Tigran Sarkissian, Kora Michaelian, Μάρκο Δαμιανό, Αλίκη Μαρκαντωνάτου, Σόλη Μπαρκή, Γιώργο Φασόλη, Θανάση Κόλλια, Τάκη Μπαρμπέρη, Τάκη Αναγνωστόπουλο, Don Conreaux, Γιάννη Ζευγώλη, Αντώνη Καρούνη, Γιάννη Παναγιωτόπουλο, Νίκο Τουλιάτο, με τη σκηνοθέτιδα Θάλεια Βαλέτα κ.α.

  Έγραψε μουσική για το έργο ''Μαχαμπαράτα'', του σκηνοθέτη και κριτικού τέχνης Γιώργου Χατζηδάκη.

  Ακόμη έπαιξε sitar στο cd ''Αmpela'', του Αρμένικου συγκροτήματος Nor Dar και της κορυφαίας Ινδής τραγουδίστριας Lakshmi Shankar νύφης του Ravi Shankar.


ΙΧΩΡ

  O Satnam Ghai γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Punjab της Ινδίας  και αφιερώθηκε στη μάθηση του κρουστού tabla από πολύ μικρή ηλικία.
  Ανήκει σε μια από τις σπουδαιότερες σχολές  tabla  με δάσκαλο τον Ustad Alla Rakha μόνιμο συνεργάτη του Ravi Shankar και πατέρα του θρυλικού Zakir Hussain.
  Απο το 1999 βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε κονσέρτα ινδικής  κλασσικής μουσικής με τον Δημ. Ρουμελιώτη,σε σεμινάρια και συναυλίες με τον Ross Daly, τον Τηλέμαχο Μούσα και άλλους σημαντικούς μουσικούς. Ο Ορέστης Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε μαθήματα βιολιού, κλασικής κιθάρας , κλασικού τραγουδιού και βυζαντινής μουσικής. Σπούδασε βιολοντσέλο με τους : Σωτ.Ταχιάτη και Β.Νina. Πήρε δίπλωμα βιολοντσέλου με βαθμό άριστα παμψηφεί. Παράλληλα ολοκλήρωσε τη θεωρητική κατάρτισή του με καθηγητή τον Κ. Βαρότση (πτυχία Αντίστιξης, Φούγκας και Σύνθεσης).

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βιολοντσέλου (Ι.Τουλής, D.Moreno), μπαρόκ (Π.Αδάμ) και σύγχρονης μουσικής, διεύθυνσης ορχήστρας (Κ.Βαρότσης, Μ.Οικονόμου), ορχηστρικής τέχνης (Γ.Χατζηνίκος), κατασκευής και ακουστικής μελέτης εγχόρδων (Ι.Ε.Μ.Α.).

Έχει εργαστεί: α) ως καθηγητής μουσικής κ΄ειδικών εργαστηριακών μαθημάτων στην ιδιωτική εκπαίδευση (σχολή Μωραϊτη, Ι.Ι.Ε.Κ. Λ.Σταυράκου, κ.ά.). β) επί σειρά ετών ως βιολοντσελίστας στις ορχήστρες : Ε.Ρ.Τ., Συμφωνική Ορχήστρα Δ. Αθηναίων κ.ά. γ) ως καθηγητής βιολοντσέλου σε ωδεία, στα μουσικά Γυμνάσια Ιλίου και πειραματικού Παλλήνης.

Έχει συνθέσει μουσική μεταξύ άλλων για την ομάδα μιμικής ‘Πλεύσις’ στην παράσταση με τίτλο ‘μεταξύ ονείρων’ (θέατρο ‘Τόπος Αλλού’), καθώς και για την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής.

Το 2003 διορίστηκε ως μουσικός έπειτα από διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση εκτέλεσης στο βιολοντσέλο.

Το Eθνικό Ωδείο Αγ.Παρασκευής του έχει εμπιστευθεί την παιδική χορωδία, ενώ εκεί διδάσκει βιολοντσέλο και μουσική δωματίου.
  Η πρώτη γνωριμία του Γιάννη Ευσταθόπουλου με τα κρουστά έγινε χάρη στον κρουστό Mahdi El Dajani στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το 1999, παρακολούθησε ετήσιο κύκλο μαθημάτων κλασικού ρυθμικού σολφέζ και προχωρημένης ρυθμικής αγωγής στην Ισπανία. Στην Ελλάδα, συνέχισε με την μελέτη των κρουστών της Ανατολικής Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής υπό τη συστηματική διδασκαλία του Νίκου Νταρίλα. Πιο πρόσφατα, παρακολούθησε μια σειρά μαθημάτων με τον τζαζ ντράμερ Χ. Ασωνίτη όπου εξερεύνησαν από κοινού την εφαρμογή στοιχείων των drums στα κρουστά (π.χ. ανεξαρτησίες, μελέτη του «Syncopation» σε παραδοσιακά όργανα). Είναι μέλος από το 2005 του συγκροτήματος αραβικής μουσικής Al Mahabba. Συνεργάζεται με την Τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bedioui από τις αρχές της δεκαετίας 2000 με την οποία ηχογράφησαν τo άλμπουμ Athamra με μουσικές της Μεσογείου. Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Γάλλο-Ιρακινό τραγουδιστή και ουτίστα Mohamed Alnuma. Είχε την τιμή να λάβει μέρος σε τρεις συναυλίες στην Ελλάδα με τον Παλαιστίνιο δεξιοτέχνη στο ούτι και συνθέτη Nizar Rohana. Υπήρξε μέλος του jazzy world music σχήματος Mare Yiem. Τέλος, έχει συνεργαστεί με την Ειρήνη Δασκαλάκη σε μουσικές της Μεσογείου και της Νοτίου Αμερικής. Από το καλοκαίρι του 2014 είναι μέλος των ΙΧΩΡ.

 

 

 

 

   
 
     
 
copyright 2013 dimitrisroumeliotis.gr